П`ятниця, 17.05.2024, 09:05
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Меню сайту
працівник КМСД
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Листопад » 13 » 9 листопада відзначався День української писемності та мови
21:45
9 листопада відзначався День української писемності та мови

«Мужай, прекрасна наша мово...»

«Лунай, чарівна мово українська,

стелись барвінком, житом проростай.

Іди вперед! А недругів – не бійся… 

І задзвенить піснями рідний край»

Мова — духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен, у першу чергу, створити в своїй душі світлицю, у котрій зберігається найцінніший скарб — мова. 

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України «Про відзначення Дня української писемності та мови», згідно з яким щорічно 9 листопада, у День вшанування святого преподобного Нестора-Літописця, відзначають це свято.

Щоб виховувати в учнів любов до рідного слова, розширювати їхні знання про роль мови в історії рідного народу, сприяти осмисленню ролі мови як найважливішого, найбагатшого і найміцнішого зв’язку поколінь, з 7-го по 11-те листопада 2016 року в Таращанській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 відбулася ціла низка заходів, присвячених Дню української писемності та мови.

9 листопада відбулася виставка під назвами: «Ну що б, здавалося слова... Слова та голос, більш нічого», «Буду я навчатись мови золотої» та «Народна пісня – зліт душі людської», де бібліотекар Ніна Григорівна Бурлій висвітила тематику заходу. Відбувся й конкурс «Найкращий почерк», участь у котрому взяли учні початкових класів.

У День української писемності та мови, 9 листопада, учні старших класів приєдналися до традиційного 16-го Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Диктував його автор шкільних підручників із української мови та літератури, доцент університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко. Тема цьогорічного радіодиктанту: «Україна на зламі років». Містив він 142 слова. Тривав більше 20 хвилин. Зібрав диктант більше 80-ти бажаючих учнів 5, 8, 9, 10 й 11-их класів і вчителів Таращанської ЗОШ І-ІІІ ст. №2.

Із кожним роком кількість учнів, охочих написати радіодиктант національної єдності все збільшується й збільшується. Якщо колись деякі йшли під примусом, то нині – написання радіодиктанту, зокрема для наших школярів – це щорічний обов’язковий захід, до котрого вони долучаються. Відрадним є той факт, що школярі нарешті зрозуміли, що радіодиктант – це перш за все не перевірка грамотності, а єднання нас, українців, сильного й непокірного народу.

Учні Таращанської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 поділилися своїми враженнями від написання диктанту й з районною газетою.

«Я пишу радіодиктант не вперше, але востаннє в стінах моєї рідної школи. Не знаю, як навіть висловити свої почуття в даний момент, адже я водночас і схвильована, трішки розчарована, але й задоволена», - ділиться враженнями Анна Бондаренко, учениця 11-Б класу.

Учениця 5-В класу Віола Мугер розповідає: «Коли почали писати, мене охопив страх, але я його поборола. Ви хочете сказати як? Я повірила в себе, почала уважніше слухати й швидко писати й мені вдалося! Диктант обов’язково відправила Українському радіо для перевірки».

А школярка 8-А Надійка Присяжнюк зазначає: « Українська мова єднає нас. І сьогодні, 9 листопада об 11.30 ввімкнувши радіо, усі, для кого українська мова важлива, виводять букву за буквою текст радіодиктанту.

Від написання я отримала неймовірні враження. Позитивні емоції переповнюють мене. Дружня шкільна атмосфера надихає мене брати участь. Диктант до Українського радіо обов’язково відправлятиму!» 

«Дуже вражений тим, що аудиторія була заповнена вщент. Мої враження надзвичайні! Я побачив, скільки дітей поважає українську мову», - гордо повідомляє п’ятикласник В’ячеслав Коваленко. 

А це також мій останній радіодиктант у стінах рідної ЗОШ №2. Ніколи не забуду ці свої чотири радіодиктанти разом із дружньою шкільною родиною, рідною серцю вчителькою словесності Аллою Василівною Даценко й однокласниками. Але час невпинно рухається вперед і ми йому непідвладні. Пройдуть роки, але ми, зокрема учні 11-Б класу будемо згадувати, як писали 16-ий Всеукраїнський радіодиктант національної єдності разом, слово в слово, секунда в секундну, бо це й є хвиля єднання…  

Ярослав Яцевський, учень Таращанської ЗОШ І-ІІІ ст. №2, юнкор газети «Таращанський край».

   

Переглядів: 377 | Додав: school2tar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Офіційні лінки

Copyright MyCorp © 2024